wtorek, 10 września 2013

Bazylia - wszystko o uprawie i właściwościach


Bazylia to roślina jednoroczna. W kuchni używane są liście zioła, których dodaje się do przygotowywanych potraw. Bazylię możemy dodawać do potraw w formie  zasuszonej lub świeżej. 
Bazylię w domu uprawiamy na parapecie zachodnim, wschodnim lub południowym, a zimą najlepiej to przenieść ją na parapet południowy, gdyż z braku światła szybko marnieje i ginie.

Uprawa Bazylii.
 

Stanowisko – nasłonecznione, ale bez ostrych promieni słonecznych. Moja stoi w jasnym cieniu, i jak na razie jej się to podoba.

Temperatura - pokojowa. 


Podłoże –  Lekkokwaśne, spulchnione, ze składnikami mineralnymi.


Podlewanie –  NIE PODLEWAMY OD GÓRY! tylko w podstawkę. Solidnie podlewamy, ale tak aby nie przelać, bo korzonki mogą po prostu zgnić. 


Kwitnienie –  Bazylia kwitnie w lipcu i pierwszych dniach sierpnia. Ja swojej nie pozwalam kwitnąć, ponieważ to bardzo osłabia roślinę. 


Wysokość -  Od 20cm do 40cm.



Bazylia jest przyprawą dodawaną do mięs, ryb, sosów, zup, omletów oraz sałatek. Dobrze smakuje połączona z pomidorami czy zieloną sałatą. Poza tym  pomaga przy problemach z układem trawiennym oraz nerwowym i działa uspokajająco. Przyczynia się, także do leczenia epilepsji. Stosuje się ją, również w aromaterapii, likwiduje zmęczenie. Rosnąca na parapecie roślina odstrasza owady.

Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal

Minerały:
  • sód: 4 mg
  • potas 295 mg
  • wapń 177 mg
  • fosfor 56 mg
  • magnez 64 mg
  • żelazo 3.2 mg
  • cynk 0.8 mg
  • miedź 0.4 mg
  • mangan 1.1 mg
Witaminy:
  • witamina A 264 μg
  • beta karoten 3142 μg
  • witamina E 0.8 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg
  • niacyna 0.9 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg
  • kwas foliowy 68 μg
  • witamina C 18 mg

 Właściwości medyczne:
  • wzmacniające;
  • przeciwzapalne;
  • ściągające;
  • przeciwbólowe;
  • antybakteryjne;
  • pobudzające;
  • relaksujące;
  • przeciwgorączkowe;
  • wspomagające standardowe formy leczenia.
Jak widać bazylia ma szerokie zastosowanie w medycynie i w kuchni. Zdrowe zioło powinniśmy spożywać kilka razy w tygodniu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/bazylia-na-wzdecia-i-niestrawnosc-wlasciwosci-lecznicze-bazylii_41551.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz