Bazylia to roślina jednoroczna. W kuchni używane są liście zioła, których dodaje się do przygotowywanych potraw. Bazylię możemy dodawać do potraw w formie zasuszonej lub świeżej.
Bazylię w domu uprawiamy na parapecie zachodnim, wschodnim lub południowym, a zimą najlepiej to przenieść ją na parapet południowy, gdyż z braku światła szybko marnieje i ginie.
Uprawa Bazylii.
Stanowisko – nasłonecznione, ale bez ostrych promieni słonecznych. Moja stoi w jasnym cieniu, i jak na razie jej się to podoba.
Temperatura - pokojowa.
Podłoże – Lekkokwaśne, spulchnione, ze składnikami mineralnymi.
Podlewanie – NIE PODLEWAMY OD GÓRY! tylko w podstawkę. Solidnie podlewamy, ale tak aby nie przelać, bo korzonki mogą po prostu zgnić.
Wysokość - Od 20cm do 40cm.
Bazylia jest przyprawą dodawaną do mięs, ryb, sosów, zup, omletów oraz sałatek. Dobrze smakuje połączona z pomidorami czy zieloną sałatą. Poza tym pomaga przy problemach z układem trawiennym oraz nerwowym i działa uspokajająco. Przyczynia się, także do leczenia epilepsji. Stosuje się ją, również w aromaterapii, likwiduje zmęczenie. Rosnąca na parapecie roślina odstrasza owady.
Bazylia w 100 g zawiera: 23 kcal
Minerały:
- sód: 4 mg
- potas 295 mg
- wapń 177 mg
- fosfor 56 mg
- magnez 64 mg
- żelazo 3.2 mg
- cynk 0.8 mg
- miedź 0.4 mg
- mangan 1.1 mg
- witamina A 264 μg
- beta karoten 3142 μg
- witamina E 0.8 mg
- witamina B2 (ryboflawina) 0.1 mg
- niacyna 0.9 mg
- witamina B6 (pirydoksyna) 0.2 mg
- kwas foliowy 68 μg
- witamina C 18 mg
Właściwości medyczne:
- wzmacniające;
- przeciwzapalne;
- ściągające;
- przeciwbólowe;
- antybakteryjne;
- pobudzające;
- relaksujące;
- przeciwgorączkowe;
- wspomagające standardowe formy leczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz